СФСМВР – синдикат на пионери

* Отговор на публикацията със заглавие „Синдикат на пенсионерите“

Публикацията на Валентин Стоев от  25.06.2012г.  /линкът е тук/ е написана по един обиден  за СФСМВР начин, затова искаме да кажем няколко неща на господин Стоев:

1. СФСМВР не е организация, която  „отново се сети” да се „разшава”,  a представи резултати от социологическо проучване, в което участваха 585 служители в МВР. За разлика от  твърденията, представени от Вас, господин Стоев, които не са подкрепени с факти, а аргументацията е била игнорирана, СФСМВР представи не само факти, но и резултати от първото по рода си  обективно изследване, в което са участвали редови служители в системата.

2. В проучването не се споменава за „сигурност”  в кариерното израстване и желание на служителите в МВР за гарантиране на кариерното развитие, както Вие отново  неоснователно твърдите. Бяха представени количествени резултати, доказващи наличието на нелeгитимни фактори за развитие на кариерата, а именно – връзки на високо ниво и близките отношения с началниците. В допълнение искаме да Ви информираме, че СФСМВР не оспорва резултати от социологически изледвания по тази тема, правени по тези проблеми от други организации / ако има такива/. Ако и в тях се доказва наличието на  субективни фактори за кариерно развитие, то искаме да знаете, че притеснението ни е още по-голямо, защото тази ситуация явно се дължи на последователна политика на национално ниво за неглежиране на експертите и  в такъв случай ние, служителите в МВР,  не сме изключение, а част от правилото. Това обаче, не означава, че трябва да се успокояваме от факта, че кадърните и способни хора остават на най-ниските нива в йерархията, а напротив – трябва да се притесняваме, защото кадровата криза и лавина от некомпетентни ръководители ще се случи във всички сектори, а не само в МВР.

3. В отговор на Вашия въпрос: „Само униформите и онова на коланите ли карат властта (а и населението) да се отнасят с особена сериозност към заплатите, кубинките и кариерното израстване на полицаите?”, искаме да Ви кажем НЕ! Това, което кара гражданите на България да се отнасят с уважение към служителите в сектор „Сигурност” са техните компетентност, адекватни реакции и добра екипировка. И да, става въпрос за пари, но ако Вие, можете да осигурите компетентни и добре екипирани и оборудвани служители в МВР, без финансови ресурси  – то ние от СФСМВР искаме партньорство с Вас и ще се възползваме от Вашето предложение.

4. На следващия си въпрос: „Специални хора ли са полицаите и техните сърдити от време на време синдикати?” получавате отговор – ДА! Полицаите са специални хора, както и всеки един гражданин на страната и съгласно Конституцията те, както всеки един са равноправни граждани на Република България с няколко разлики, които са съществени:

а. Служителите в МВР нямат право на втора работа и трябва да изържат семействата си с тези доходи.

b. Хората, на които Вие откровено се подигравате във Вашето писание са тези, от които зависи безопасността и сигурността на всеки един от нас и на нашите деца и тези хора работят на смени, работят на празници и когато Вие си почивате с Вашето семейство, те се грижат за Вас.

c. Привилегията, за която Вие говорите е компенсация за това, че са отнети права дадени съгласно Конституцията на България на всеки един от нас.

 

В допълнение, ако смятате, че представянето на резултати от социологическо проучване и множеството си неуспешни опити да представим това на ръководството на МВР, ни прави сърдити – добре, имате право да мислите каквото си искате, както и ние. Официалната позиция на СФСМВР е, че сме последователни и се опитваме, отново безуспешно, да проведем социален диалог, който не по наше желание, бе изроден в два монолога.

 

Във Вашата публикация, много пъти споменахте за това, което носят полицаите на колана си и искаме да Ви кажем, че те носят много неща – носят радиостанции, белезници, палки, пистолети, Teaser-и, фенерчета и т.н. и не знаем какво точно имате предвид, но не желаем и да правим догатки.

 

Вместо заключение:

 

Господин Стоев, явно темата МВР Ви е интересна, но  от това, което сте написал става ясно, че не сте запознат с проблемите на служителите, както и с резултатите от  нашето социологическо проучване и именно за това Ви предлагаме нашата помощ. Информираме Ви, че ако проявите желание, сме готови да Ви окажем съдействие с надеждата, че в следващата Ви публикация ще се запознаем със задълбочен и детайлен анализ на ситуацията, който бихме оценили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *