*НЕУДОБНАТА ИСТИНА ЗА НЕВИДИМИТЕ ХОРА В МВР – МИНИСТЕРСТВОТО, НА КОЕТО НЕ МУ ПУКА ЗА ХОРАТА

* Публикация продължение на „Неудобната истина”, показваща данните да гражданско насилие над полицаи

По данни на МВР пред последните 5 години 449 служители в МВР са били жертва на гражданско насилие, като само по 292 случая са образувани досъдебни производства.

МВР, официално информира СФСМВР, че може да предостави справка единствено за броя на образуваните досъдебни производства, но не може да предостави  информация  какво се случва с тях и какви са решенията спрямо гражданите, извършили посегателство срещу служителите на МВР по време на изпълнение на служебните им задължения.

СФСМВР намира това за недопустимо, тъй като МВР има интегрирана деловодна система, която позволява да бъде направена справка за всички досъдебни производства, а също така и да бъде получена информация за това с какво мнение производствата са изпратени на съответната прокуратура.

Основната причина МВР официално да отговори, че не разполага с информация по производствата,  е че МВР не се интересува какво се случва с хората, които са пострадали, докато са изпълнявали своя дълг и са осигурявали нашата сигурност.

Подобна липса на заинтересованост и грижа за хората води до извода, че за МВР това са невидими и безполезни хора, оставени да се оправят сами. И докато министър Цветанов говори за стандарт „абсолютна необходимост” по отношение на полицейското насилие, не споменава нищо за стандарт „необходима неприкосновеност”, който да гарантира  неприкосновеността на служителите в МВР по отношение на гражданското насилие.

От друга страна, с промените в НПК от 2010г. в чл.212, ал.3 – беше дадено право на всички служители с полицейски правомощия да участват в разследването на престъпления и придобиха статут на разследващи органи. Респективно всяка подадена жалба срещу служител на МВР, която се оказва, че е неоснователна и не отговаря на обективната истина и цели злепоставяне или набеждаване на съответен служител на МВР, следва да бъде преследвана като престъпление от общ характер по реда на чл.286 от НК. Това се явява задължение на съответните професионални ръководители в МВР, което те до момента отказват да изпълнят, въпреки, че са задължени по смисъла на закона. Остава въпроса: дали в МВР по този начин не се прикриват престъпления извършени срещу служители на министерството?

Политическото и висшето професионално ръководство на силовото министерство за пореден път показва, че за него служителите са маловажни и незначителни и че единственото, за което се грижи и към което се стреми е те да се подчиняват и да изпълняват. Когато същите тези служители са злепоставяни, наклеветявани, заплашвани, нападани, пребивани или дори убивани от гражданите, министерството много удобно затваря очи, забравя за тях и те спират да съществуват.

Те се превръщат в невидимите хора, стоящи зад неудобната истина. Неудобната истина, която трябва да бъде прикрита от МВР.

 

 

*Данни предоставени от МВР

Година Брой пострадали От тях средни телесни повреди От тях убити Брой досъдебни производства % досъдебни производства
2007 84 10 0 14 17%
2008 98 20 0 67 68%
2009 56 7 1 41 73%
2010 84 15 2 77 92%
2011 127 25 0 93 73%
ОБЩО 449 77 3 292 65%

 

Едно мнение по „*НЕУДОБНАТА ИСТИНА ЗА НЕВИДИМИТЕ ХОРА В МВР – МИНИСТЕРСТВОТО, НА КОЕТО НЕ МУ ПУКА ЗА ХОРАТА

  1. Така че хората, които заемат етична позиция срещу карнизма и експлоатацията на животни е желателно да спрат да наричат други хора месоядни, а да използват понятието карнисти и разбират значението му. Също така, да разберат разликата между веган и вегетарианец, тъй като в единия случай говорим за система от възгледи и идеи, а в другия за диета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *