Да си пишеш с министър за търговията със сигурността и подигравката с 50 000 души

Уважаеми министър Цветанов,

 

с изненада разбрахме, но не от писмо изпратено до СФСМВР, а от пресцентъра на МВР, че все пак има някакво обсъждане на исканията на Федерацията, изпратени на 27.07.2012г. до МВР,  в които беше изрично написано, че искаме да започнат преговори по тях. Два месеца по-късно тези преговори са все още химера и научаваме какво се случва и по какъв начин от медиите.

 

Уважаеми Министър Цветанов, във Вашето съобщение пишете, че сте удовлетворен от социалния диалог в МВР, но нека Ви информираме, че социалният диалог, съгласно дефиницията на Международната организация на труда включва:

–  всички форми на обмяна на информация,

–  консултиране,
–  колективно трудово договаряне и
– механизми за съвместно вземане на решения, основани на различни процедури, между правителствата, представителите на работодателите и работниците по въпроси, отнасящи се до икономически и социални политики от общ интерес.

 

Информирането на социалните партньори посредством пресцентъра на Министерството НЕ Е социален диалог и именно поради това искаме да Ви попитаме от какво точно сте удовлетворен?

В същото това Ваше обръщение, което не благоволихте да ни изпратите, преди да го разпространите сред медиите е написано, че порционът е увеличен със 100%, но никъде не е упоменато за каква сума става въпрос. В случая си говорим за порцион за служителите в МВР, който е увеличен от 30 лева на 60 лева на месец, което Министър Цветанов е от 1 лев на 2 лева на ден. Бихме искали да Ви попитаме, какво точно може да се купи с тези 2 лева на ден и ако е възможно да направите списък с примерни менюта, заведения за хранене и хранителни магазини, в които тази сума ще бъде достатъчна за задоволяване на нуждите на един служител в МВР, като вече знаем къде да очакваме Вашия отговор – не в писмо до СФСМВР, а на сайта на МВР.

Информацията, че в последните няколко месеца полагате усилия за увеличаване възнаграждението  на служителите в МВР по никакъв начин не е достигнала нито до синдикалните организации, които ги представляват, нито до тях самите. Именно затова се налага социалните партньори да Ви напомнят, че имате ангажименти  към Вашите подчинени, един от които е информиране, консултиране и гарантиране на тяхното участие в процеса на вземане на решения, които Вие към настоящия момент не сте изпълнил.

Не сте изпълнил и ангажимента си да изпратите протокол от проведената среща на 22 август 2012г. на СФСМВР, което намираме за изключително притеснително. Смятаме, че един месец за изготвяне на протокол е повече от достатъчен и започваме да смятаме, че неговата липса представлява опит за ограничаване достъпа ни до информация. Това, министър Цветанов, е в противоречие с доста нормативни актове и със Споразумението между СФСМВР и МВР.

Изключително интересен е аргументът Ви, че очертаването на периметър около полицейския служител, който не бива да бъде прекрачван, би внесло непоправимо объркване в правната практика. Ако бяхте прочели писмото, в което излагаме предложенията си за законодателни промени, вероятно щяхте да установите, че изобщо нямаме предвид подобен “периметър”.  Впрочем, може би наистина не е зле да се запознаете с документите, които адресираме до Вас. По-добре късно, отколкото…

Аргументирането на Вашия отказ да бъде разрешена втора работа на служителите в МВР с  „няколко-месечен експеримент, направен преди 17 години, и приключил с незавидни резултати” е най-малкото несериозно.  Преди 17 години е имало и местни избори, които са завършили с незавидни резултати за много общини, които днес – 17 години по-късно, са с много добре развита инфраструктура и качество на живот.  Следвайки логиката, която Вие използвате, никога не би трябвало да се борим за свободата си и да се примирим да сме роби, защото имаме експеримент, направен през 1876 г., завършил с незавидни резултати за българските революционери.

 

Уважаеми министър Цветанов,

Ние ще спрем да анализираме думите написани от Вас или някой Ваш подчинен в отговор на нашите искания.

Ще спрем да си говорим с Вас през медиите и социалните мрежи.

Отказваме се да Ви убеждаваме, защото Вие не искате да бъдете убеден, че само в  диалога и в колективните преговори, могат да се изчистят противоречията, да се постигнат взаимно приемливи компромиси и да се открие онази пресечна точка на интереси, която да спомогне за придвижване напред и въвеждане на различни форми на гъвкавост и сигурност.

Уважаеми министър Цветанов, ще получите нашия отговор на 23  и 24 септември 2012г.

Надяваме се, че поне тогава ще имате достойнството и смелостта да застанете до нас и да ни обясните защо социалният диалог се превърна в медиен такъв и кога ще започнете да се държите като министър на вътрешните работи, а не като председател на ПП „ГЕРБ”?

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *