ПОЗИЦИЯ НА СФСМВР ОТНОСНО ДОКЛАД НА HUMAN RIGHTS WATHCH

Синдикална федерация на служителите в МВР /СФСМВР/ изразява категоричното си несъгласие с изнесените данни за полицейско насилие над бежанци от страна на служители в МВР, оповестени в доклада на правозащитната организация Human Rights Watch.

В публикувания доклад има изключително много фактически грешки, които експертите провели изследването не са проверили, а това поставят под съмнение достоверността на резултатите. Нещо повече – в доклада на правозащитната организация няма отразено мнение или позиция на нито един полицай, няма проверка на достоверността на твърденията на интервюираните, част от които казват, че не само са бити от полицаите, но са били и ограбени от тях. Съгласно българското законодателство това е длъжностно престъпление и най-малкото, което се очаква от една правозащитна организация, е да спази процедурите и да сигнализира за това. Доколкото ни е известно, подобни сигнали не са постъпили към момента.

СФСМВР – като организация, чиято цел е да отстоява и защитава правата на служителите в МВР – заявява, че Българският полицай не е крадец и насилник, а спазва всички норми и регламенти на Европейското законодателство. Федерацията счита, че подобни непотвърдени и субективни твърдения уронват не само авторитета на професионалистите, които работят при изключително тежки условия, за да гарантират обществените ред и сигурност, но и авторитета на Република България.

От СФСМВР изискват от Human Rights Watch и от организациите в Република България, с които те са работили, а именно Български червен кръст и Български Хелзински комитет, не само обяснение за избора им да оповестят по този начин субективна и непроверена информация, но и извинение на всички служители в МВР за това, че ги наричат крадци и насилници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *